top of page
map.png

ANYAGOK

Azt vallom, hogy minőségi és tartós terméket csak minőségi alapanyagból lehet előállítani. Nagyon sok időt szánunk arra, hogy megtaláljuk és kipróbáljuk a legjobb anyagokat, kiegészítőket, mert nem szeretnénk kompromisszumot kötni. Ahogy a bemutatkozóban is írtuk, nem lehet a felszerelés a felfedezés, a kaland gátja. Az anyagok nagy részét külföldről rendeljük, az EU-n belülről. A kiegészítőkből, cipzárakból, tépőzárakból, csatokból és hevederekből szintén csak a lehető legjobb minőség kerülhet a Mokush táskákra (YKK, Duraflex, Fidlock, Velcro Brand) .  

mokush bikepacking x-pac vx21 custom made bag kerékpáros táska
map.png
sewing-machine-1369658_1920.jpg

A táskák külső, fő anyagául alapvetően kétféle anyagot használunk, X-Pac-et és Cordurát. Ezen kívül Ripstop Nylon anyagokat különböző szakítószilárdsággal, és Polyestert használunk, mindenhova a legmegfelelőbbet. Mindegyik fent leírt anyag vízálló, hosszabb eső esetén sem nedvesednek át. És ha mégis, a belső réteg vagy kenés útját állja a befelé igyekvő nedvességnek. VISZONT! A varrás sajnos nem nyújt 100%-os vízállóságot. Ezzel nincs mit tenni, a tű ütötte lyukon be tud jutni némi nedvesség. 

map.png
X-Pac®

Az USA-ból származik, a Dimension-Polyant cég gyártja, ami vitorlavásznak fejlesztésével kezdte pályafutását. Az X-Pac anyag rendkívül vízálló és nagy a szakítószilárdságú, mégis könnyű súlyú. Min. 3 réteg van egymáshoz laminálva. Kívül egy erős nylon szövet van, befelé haladva következik egy vízálló membrán mely polyester X-PLY® névre hallgat, majd legbelűl egy 0.5 mil vastagságú PET film réteget találunk. Az X-Pac anyagok ismertető jele a rombusz minta, és a (nem minden esetben) fehér belső. Ez segít a táskában lévő dolgokat könnyebben megtalálni. Az anyag vízállóssága 140.000 mm (nem elírás).
Könnyű súlya, szakítószilárdsága és kedvező vízálló tulajdonsága mellett merevebb tartása miatt közkedvelt a táska- és felszereléskészítők körében.
Táskáinkon leginkább a VX21-es, X10-es és VX42-es változatokkal találkozhatsz.
További információ.

mokush bikepacking x-pac vx21 waterproof bike bag custom made kerékpáros táska
map.png
mokush bikepacking cordura custom made bag kerékpáros táska
CORDURA®

A Cordura anyag szintén az USA-ban lett kifejlesztve. Elsősorban strapabíró munkaruházatokhoz használták, majd mind inkább népszerű lett az outdoor ruházattal és felszereléssel foglalkozó cégek körében is. A Cordura (melynek rengeteg változata létezik) egy nagyon sűrű szövésű vászon (nylon). Nagyon ellánálló a kopással, szakadással szemben. Az általunk használt változatok vízállóak egyrészt a sűrű szövés, másrészt pedig a belső, vízálló kenésnek (PU, TPU) köszönhetően. A táskáink erős kopásnak kitett részeit (pl. a váztáskák gerincét körben) mindenképpen Cordurából varrjuk. Leggyakrabban 500D és 1000D sűrűségben használjuk. 
További információ.

map.png
Melyik a számodra megfelelő? 

Alapvetően bármelyik anyagot is választod, nem fog csalódás érni. Vannak táskák, ahol válaszhatsz anyagot is, nem csupán színt, van amikor pedig kimondottan egy anyaggal szeretünk dolgozni, annak kíváló tulajdonságai miatt. A célunk, hogy évekig kiszolgáljon a táska, és sok örömöd leld a használatában. 
Ha mégis választás előtt állsz a következőket érdemes szem előtt tartani:

Az X-Pac anyag:
- kíválló vízállósággal bír
- könnyebb, mint a Cordura
- kevésbé strapabíró és sérülékenyebb (de hidd el még így is kellőképpen strapabíró!)
- drágább ára miatt a táska végösszege is magasabb lehet
Átlagos, normál használat mellett tökéletes választás. Ugyancsak jó választás amennyiben ultra könnyű felszerelést szeretnél. 

A cordura anyag:
- rettentően strapabíró és kopásálló
- emiatt a súlya valamivel nehezebb, mint az X-Pac-nek
-kiadós eső alatt egy idő után megszívja magát nedvességgel 
Ha a táskáid sokat vannak abúzusnak kitéve (akár gyalog, akár kerékpárral)  vagy olyan extrém helyre, esetleg igénybevételre készülsz, ahol nem szeretnél kockáztatni egy esetleges szakadással, netán nem szeretnél már több táskát venni az életed folyamán, akkor érdemes a Cordurát választanod. :)
Ez persze vicces túlzás, de tényleg nagyon tartós anyag.

mokush bikepacking custom made bike bag x-pac vx25 kerékpáros táska
mokush bikepacking custom made bike bag cordura handlebar bag kerékpáros táska
bottom of page