top of page
Keresés
  • mokushoutdoor

"Anyuka, váztáskát akarok!" - 1. rész

Frissítve: 2023. márc. 28.

Miért jó döntés egy váztáska beszerzése?

A váz, első háromszögei által határolt területe, egy nagyon jól kihasználható rész, több szempontból is. Egyrészt általában elég nagy ahhoz, hogy tetemes mennyiségű cuccot eltüntessünk az oda készült táskában.

Másodsorban pedig a súly, a lehető legjobb helyre kerül. A kerékpár közepére, lentre, ami jobb irányíthatóságot tesz lehetővé terepen is.


A legtöbb kerékpáros ezt az értékes helyet 2 kulaccsal, meg esetleg egy kis háromszög táskával "pocsékolja el". Ne aggódj, a kulacsaidnak lesz bőven máshol hely! (A részleges váztáskákról a következő, cipzáros táskákról szóló posztomban írok.) Akár túrázni, akár napi ingázáshoz használod, hasznos társad lehet.

Váztáskából alapjáraton kétféle modell közül tudsz választani a Mokush-nál. Persze ezen belül vannak különböző opciók, de a táska záródását tekintve cipzáros és roll top változat van.

De miért jó az egyik és miért a másik, és neked melyikre van szükséged? Ebben a posztban a roll top modelt szeretném bemutatni, egy következőben pedig, a cipzáros modelleket járnám körbe.


A roll top modell jellemzői.

A roll top táska záródása roppant egyszerű; a táska száját betekered és két hevederrel (valamint csattal) rögzíted, így akadályozva meg a víz táskába jutását. Alapjáraton szivacsolva van a gerincén, ezáltal mind a táskádban lévő, érzékeny lelkű dolgokat (pl. tablet, powerbank, stb.), mind pedig a vázadat megvédjük a sérüléstől.

Gyakorlatilag elnyűhetetlen, vízálló záródást nyújt, a betekerhető "roll top" tető.

A képen látható táska X-Pac vx 21 anyagból készült, Cordura 500 D TPU gerinccel, duraflex csatokkal és Velcro Brand tépőzárakkal.

Előnyei:

  • A nagyszerűsége az egyszerűségében van. Ezeken a táskákon nem tud tönkremenni a cipzár attól, hogy túlpakolod és ezáltal túl nagy stressznek teszed ki azt.

  • A roll top a táskákba rengeteg cucc belefér, "mindig van hely" még egy kicsinek. Nem kell félned tőle, hogy túltömöd. Ettől függetlenül nem kell attól tartanod, hogy olyan szélessé válik a táska, amitől "terhes tehén" alakja lesz és karikás lábakkal kell tekerned! A rögzítő hevederek ebben is segítenek, hogy síkban tartják a táska oldalsó paneljeit.

Ezeknél a táskáknál is van lehetőség, a nyitással ellenkező oldalra vékony térkpézsebet kérni. Ez lehet tépőzáras vagy cipzáros. Ezt a cipzárt sokkal kevesebb stressz éri, tekintve, hogy ide csak vékonyabb dolgokat (töltő kábel, powerbank, müzliszelet, telefon, térkép, stb.) tudsz pakolni.


Hátrányai (lehetnek):

  • Több idő kinyitni és kivenni valamit, mintha csak egy cipzárt kellene elhúznod.

  • Kevésbé tudsz benne rendezett lenni. Hacsak nem használsz vízálló dry bageket a különböző cuccoknak, ezzel csoportosítva őket. Ezt amúgy is ajánlom, mert bár a táskák erősen, de nem 100%-ig vízállóak.

  • Ha valami az aljáról kell, akkor biza mindent ki kell pakolnod a tetejéről, vagy turkálsz. (Ez az egy rekeszes cipzárosra is igaz.)

  • Fully vázakra nem használhatók a kevés hely miatt.

Mikor válassz roll top táskát?

  • Ha hosszabb túrákra mész, ahol sok cucc kell, és nem akarsz kompromisszumot kötni a pakolásnál.

  • Ha nem akarsz attól rettegni, hogy mikor adja meg magát a cipzárod a túra közepén, mert túlfeszítetted vagy a sár ette meg.

  • Ha nincs rá szükséged, hogy sokszor nyitogasd napközben a táskát, vagy csak szimplán nem érdekel, hogy 15 mp-el tovább tart bezárni.

  • Ha egy olyan táskát szeretnél, ami évekig kiszolgál, problémamentesen.

  • Ha nagy vázad van azért fontold meg, mert egy roll top táskában el tudsz tüntetni rengeteg cuccot, ezzel akár egy-két másik táskát kiváltva.

  • Ha kis vázad van, akkor meg azért lehet jó neked egy roll top táska, mert több cuccot bele tudsz súvasztani, mint egy cipzárosba tudnál. Okosan kihasználni, azt a kevés helyet.


Ez tényleg egy malac lopó! 10+l hely, ahol csak két kulacs árválkodott volna...

A roll top táskádat kérheted:

  • Különböző X-Pac vagy ECOPAK anyagokból, esetleg Cordurából. A táska "gerince" körben mindig cordura, az erősebb igénybevétel miatt. Különböző színekből választhatsz! Lehet egyedi a táskád, nem csak fekete vagy szürke.

  • Oldalsó cipzáros, vagy tépőzáras térképzsebbel.

  • A felsőcsőnél a tépőzárs rögzítés helyett választhatod a fűzött (lace up)rögzítést is.

  • Duraflex műanyag csattal, vagy alumínium kampóval (lsd. képek).

  • Eldöntheted melyik oldalra nyíljon a táskád fő rekesze.

  • Kérhetsz a táska "csőrénél" ivócső kivezetést, így praktikusan tárolhatod a táskában az ivózsákod, és a hátizák otthon maradhat.


Alumínium kampó és külső, tépőzáras térképzseb a lapos dolgoknak.


És természetesen egy, a te vázadra optimalizált, annak méreteit, vonalait és szögeit követő táskát kapsz, egy általad készített (pontos!) sablon alapján. Ehhez minden segítséget megkapsz és ne aggódj, nem kell hozzá rajz tudás! Ezen felül a táskád tépőzáras rögzítői úgy lesznek pozícionálva, hogy semmivel ne akadjanak össze (első átdobó, támvilla, bovdentartó szemek, meglévő táskák rögzítései, stb.)



A roll top táskák ára 42 000 Ft-tól kezdődik. Várakozási idő: 4-6 hét.


Van még kérdésed? Ha igen, ne habozz megírni! Csillagos eget! Mókus

247 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page